Celošpaldové perníčky na Vianoce

0
1521

Počasie nám neprialo a Vianoce sa blížia. Ideálny čas na pečenie vianočných perníčkov.

V domácnosti, kde sa málo pečie sa múky rozdeľujú na MÁME MÚKU a NEMÁME MÚKU. Dnes sme doma múku mali ale len celozrnnú špaldovú. Výsledok je však úplne ohromný. Medovníčky sú nielen voňavučké a zdravé ale aj super chutné a mäkučké.

Ďakujeme tej, ktorá recept vymyslela: www.zdravepecenie.sk 

Recept:
600 g celozrnnej špaldovej múky,
100 g trstinového cukru pomletého, v pohode je to aj s kryštálovým
200 g medu,
150 g masla,
3 vajcia,
2 čajové lyžičky mletej škorice,
3 čajové lyžičky perníkového korenia,
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny

Postup:
Všetko, okrem múky, áno, aj vajíčka :-)) dáme do hrnca a vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť, dobre miešame, asi 5 minút. Zložíme z ohňa a necháme oddychovať asi 10 minút. Potom pridáme múku. Vymiesime cesto a necháme cez noc v chladničke.

Cesto po vybratí z hladničky nám pred robotou odpočívalo na linke asi pol hodinku. Za ten čas príjemne zmäklo.  U nás vykrajujú a vytvárajú rôzne neidentifikovateľné tvary výlučne deti, preto skutočnosť, že sa s cestom veľmi dobre pracovalo nás veľmi potešilo.

Na plech ukladáme vždy podobnú veľkosť kvôli rovnomernosti upečenia. Pečieme ich cca. 8 minút na 180tich stupňoch. Po upečení ich pre krajší lesk potreme vajíčkom.

Dobrú chuť!

Fotka zodpovedá skutočnosti. Miminka síce aj vykrajuje ale oveľa radšej tvorí podľa vlastných predstáv – jej perníčky sú vľavo. Naša Alicka zase musí každý svoj ozdobený perníček vyskúšať, čo znamená začleniť do hry na rodinku (vtedy odpadla noha a ruka) a následne aj chuťovo ohodnotiť – hlava vraj bola skvelá 🙂

LEAVE A REPLY